събота, 16 април 2011 г.

"ПОСТОЯННО ме връхлитат стихийни страсти. Често им се отдавам, докато не дойде ред да се противопоставя", споделя пред "168 часа" Иван Юруков.



Актьорът е играл най-противоречивите и амбициозни роли в театъра. От момента, в който завършва НАТФИЗ, става част от трупата на Народния театър. Следват номинации за най-престижните награди в гилдията. В новия български сериал "Столичани в повече" играе главна роля - на Андрей Лютов. Освен изключително успешен като актьор, Юруков е сред най-харесваните и ухажвани мъже в България. Въпреки това в живота му любов няма.

"В момента работя страшно много и така ми харесва. Имам нужда от работа.

Не ми тежи, напротив, доставя ми удоволствие. Освен седемте постановки в театъра и снимките на "Столичани в повече" не правя нищо странично. В пет часа ставам, за да мога в шест часа да съм на линия. Почти през вечер съм на представление. Не се изморявам, но като цяло се стремя да си пестя силите за това, което правя в момента. Времето не стига за личен живот", споделя Иван Юруков. Успехите му и в киното, и в театъра, и в телевизията се роят. Въпреки това актьорът е категоричен, че ангажиментите му не биха могли да му осигурят спокоен и честит живот.

"Засега се грижа за себе си. Не се грижа за семейство. Нямам деца. От тази гледна точка мога да оцелея. Като мен разсъждават страшно много хора на моята възраст. Казват си: "Добре, че нямам семейство"", обяснява Юруков.

След рекордния рейтинг на "Столичани в повече" актьорът става познат и като големия син на семейство Лютови - Андрей. Той живее дълги години в Австралия. Връща се у нас, но вече гледа с други очи на живота в България.
Подобно на него, и Иван Юруков се е блазнил да поеме към чужбина. "Въобразявал съм си, че мога да отида в чужбина, да загърбя всичко. Колебаех се да заживея във Франция, но не посмях да го направя. Разбрах, че няма какво да правя там и че всичко, от което имам нужда, е тук. Чувствам се свободен. Мога да пътувам из планините, да пътувам с приятелите си. Тук е вкъщи", обяснява актьорът. Две години подред той получава номинации "Аскеер" за изгряваща звезда, ролите са Сганарел в "Лекар по неволя" на Молиер и Дмитрий в "Бягащи странници" на Казанцев.

Сред най-запомнящите му роли остава тази на Разколников от "Престъпление и наказание". Сложният и объркан характер на идеалиста, който се опитва да промени света към по-добро, а в същото време става убиец, е предизвикателство за всеки актьор. На Юруков се отдава особено добре. "За ролята на Разколников дадох всичко от себе си, което на този етап можех да дам. Чувствам го близък. Общо с Разколников има всеки един младеж на 18-19 години, на когото му предстои да се сблъска с реалния живот. Вижда, че системата, в която ни предстои да влезем, не ни изнася, не ни харесва. Не искаме да бъдем в нея. Всеки си изразява бунта по различен начин. Разколников стига до крайност. Убива. Не за да спечели пари и да ограби, а за да провокира себе си, съдбата, живота, всичко. Това е крайна мярка. Не е нужно да стигаме дотам, за да покажем бунта срещу тази система", обяснява Иван Юруков.
Макар в момента да е сред най-ангажираните и успешни актьори и да играе пред пълни зали, той е категоричен, че сред най-големите проблеми на България e липсата на целенасочена политика към културата. И обяснява, че престъпленията и бездуховността си имат лесен и естествен лек в лицето на изкуството. "Яд ме е, че не се обръща достатъчно внимание на кризата в културата. В една държава това е най-важното. Всички сме свидетели колко милиони се отделят за подслушвателни устройства. Една десета от тази сума не достига до културата. А логиката е много проста. Ако се инвестира в култура, в младежки спорт и в образование, тогава младото поколение ще са ангажирани с креативни неща и няма да се занимават с престъпност. По естествен път престъпността ще бъде изкоренена, без да има нужда от огромна полицейска армия", обяснява Юруков. Той е категоричен, че от 20 години насам оправданията са много, а воля за промяна на статуквото напълно липсва. "Дори кризата стана повод за оправдание на грешките. С кризата се спекулира, както с всичко у нас", продължава актьорът. През 2009 година той участва в документалния филм за инж. Иван Иванов (1891-1965 г., кмет на София от 1934 до 1944 г. - б.р.), един от най-успешните кметове на столицата. Юруков влиза в ролята на секретаря на градоначалника Петър Славински. След като в детайли научава биографията на умелия политик, Юруков дава ясна диагноза на проблемите, които имаме в момента.

"Дори паметник на инж. Иван Иванов няма. А той би трябвало да бъде пример за всички останали, които седят зад банките и решават съдбата ни. Хората във властта трябва да са преди всичко добри, с ясна идея какво да посигнат за благото на всички. Точно като инж. Иван Иванов. Затова се изисква много талант. Трябва да са преди всичко филантропи, да обичат човека. Днес сме свидетели на противоположното. Без значение дали са леви, десни, анархисти, монархисти, хората във властта единствено мачкат можещите. Когато един човек е кадърен и го бива в нещо, и го прави добре, той трябва да бъде потъпкан и унищожен. Това не го разбирам и ме натъжава", продължава актьорът. Въпреки това според актьора талантливите хора все пак намират начин и сили да се абстрахират от всички трудности. "Един творец не прави нещата, за да печели пари, или за да става известен. Прави го, защото така е отредено. Творецът Съ-действа нещата да се случват. Това е духът на народа. Такива хора трябва да вървят една крачка пред останалите, за да подсказват посоката", продължава актьорът. Логично след като талантливите хора не са заели заслуженото им място, любов към родината изобщо не съществува.

"Хората отдавна станаха обезверени. Патриотичният дух липсва. Аз също нямам. Как да се бия в гърдите и да казвам: Vive la Bulgarie. Нали все пак това е идеята на патриотизма. На какъв език да го викам, на чужд ли?", разяснява талантливият актьор. Той има собствено мнение за необходимостта от привързаност към отечеството. "По-важно е хората да са будни, а не патриотични", продължава Юруков. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. До ден днешен си спомня уроците на звездата от "На всеки километър".

"Стефан Данаилов ни научи на най-важното - да бъдем откровени. Да казваме това, което мислим, и да го казваме добре. Научи ни да вярваме на себе си. Това е основата. Оттам нататък всеки си натрупва знания", продължава Иван Юруков. Очевидно актьорът успява до съвършенство да усвои уроците от академията за актьори. Освен в театъра, има немалко успехи и в киното. Изпълнява главна роля в комедията "Леден сън" (2005) на реж. Иван Георгиев, снимал се е в италианския Exodus за RAI uno, също и в телевизионния "Самотни сърца" на Валентин Гошев.

"Засега няма роля, в която да не мога да вникна. Винаги съм се опитвал да приведа персонажа до себе си. Да го заобичам. Независимо какъв е - зъл, добър. В комбинация с това, което авторът е вложил, и моето усещане се получава интересен образ - продължава актьорът. В нашумелия сериал "Столичани в повече" неговият персонаж му допада особено много.

"Усещам го близък. Човек, който е заминал от България едва на 17-18 години, се връща коренно различен човек. Пораснал е. Свикнал е да живее в чужбина с друг стандарт и начин на мислене. Когато се върне, се чувства чужденец. Но българинът, макар и да е живял в чужбина, с българския манталитет трудно се разделя", обяснява относно характера на интелигентния и амбициозен фотограф Андрей Лютов Юруков. Той познава отблизо част от екипа на "Столичани в повече" от киното и от театралната сцена. За пръв път на снимките актьорът се запознава със Стоянка Мутафова.

"Да играя заедно с великата Стоянка Мутафова по време на заснемането на части от първите епизоди, за мен беше чест. От голямата актриса човек може само да се учи, дори когато я наблюдава, без да є партнира", обяснява Юруков. Той е категоричен, че сериалът ще става все по-интересен с всеки следващ епизод. "Целенасочено героите са доближени до обикновения човек, разкриват познати характери. Всеки един от нас има възможност да изработи много интересен персонаж. Сценаристите са се постарали да осеят сюжета с вълнуващи авантюри и събития", обяснява Юруков. Въпреки изключително натоварената програма в театъра и постоянните снимки за сериала, актьорът нито веднъж не се е замислял да се откаже и да загърби всичко. "Не е имало случай, в който съм си казвал "Край, дотук бях! Напускам театъра!" Надявам се никога да не се случи", обяснява Юруков.

Освен че в момента никой не се интересува от културата, никой не се интересува и от опазването на природата. Второто е дори по-страшно, категоричен е талантливият актьор.

"Трябва да обръщаме повече внимание на природата. Страшно е когато забравим откъде излизаме. Безразборното є унищожаване ме натъжава. Това е страшно. Какво означава Природа? При-рода - това е нашето начало. Забравяме за това изобщо", продължава Юруков. За себе си обяснява, че постоянно търси и преследва вдъхновение. Гледа много филми. Понякога има нужда от самота, намира го, когато пътува.

"Понякога се чувствам объркан, понякога се чувствам уверен. Фактът, че е колебливо усещането, означава, че има много още какво да се научи", обяснява талантливият актьор. Въпреки че намира много несъвършенства на живота в момента, той не се ангажира да дава точни диагнози и методи за промяна. "Човек трябва първо да намери душевния си мир, или по-точно пътя към душевния си мир. И чак тогава би могъл да даде дефиниция какво да се промени. Вярвам, че трябва да променим не външното, а себе си", казва Юруков.

Кратка визитка:

Роден: 27 май 1978 г. в град Сандански
Завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов.
Дебютира на сцената на Народния театър "Иван Вазов" през 2005 г. в ролята на Алберто в "Лека нощ, Патриция" от Алдо де Бенедети.
През 2008 г. получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура.
Късометражният филм "Лора", на който е режисьор и оператор, печели феста "Синемаспорт" през 2007. Същата година с късометражния филм "Луизет" Юруков печели две награди на фестивала.
През този театрален сезон Иван Юруков участва в спектаклите "Престъпление и наказание", "Балът на крадците", "Идеалният мъж", "Осъдени души", "Мизантроп", "Полет над кукувиче гнездо", "Слуга на двама господари".


Над 100 души работят по сериала
Актьорите от "Столичани в повече", който тръгна по bTV, за по-малко от половин месец заснеха сцени в болница, църква, на гробище, в кръчма, в пещера, в кабинета на кмета, в ареста и още много външни локации извън домовете на враждуващите семейства Чеканови и Лютови. В работата по продукцията е ангажиран екип от над 100 души от bTV и Dream Team Productions.


N 1

Два милиона и сто двайсет и две хиляди зрители са гледали премиерния епизод на "Столичани в повече", обявиха от bTV. Това се равнява на 29,36 рейтинг и почти 70% дял от аудиторията, която е гледала телевизия между 21 и 22 часа на 23 март. Цифрите са изключително високи за българска продукция. За сравнение успешният старт на Lord of the Chefs привлече около милион и половина зрители.
В същото време Nova излъчиха епизод от американския сериал "От местопрестъплението - Маями", с който са успели да съберат под 300 000 зрители и дял от едва 8 процента. БНТ са заложили на филма "Фантоми", с който са си осигурили около 75 000 зрители и малко над 2% рейтинг. И за двата канала по отношение на пазарния дял резултатите са по-ниски от обичайното. "Столичани в повече" привлече повече зрители от поредния епизод на "Забраненият плод", чийто рейтинг по принцип е сред най-високите на националната телевизия.


От сутрин до здрач

"Столичани в повечe" ще е дълъг сериал, поне 70-80 серии. Екипите снимат от средата на февруари при изключително тежък график. Снимките започват в седем сутринта и продължават до 19-20 часа всеки делник.

Като "Ангели и демони"

"Столичани в повече" е вторият български сериал в ефира на bTV, а и в телевизионния ефир като цяло, създаден по правилата и със средствата на голямото кино. Сериалът се снима с най-съвременните камери, с които са заснети холивудските мегапродукции като "Социалната мрежа", "Ангели и демони", "Книгата на Илай".

Двама се борят за Ромина

"Мис България 2010" Ромина Андонова също участва в сериала. Още с появяването си красавицата внася раздор и ще пленява сърцето едновременно на двама от героите. Хубавата Елена е приятелката на богатия софиянец Константин Цеков, изигран от Христо Гърбов.
"Тя е с една идея по-превзета и разглезена от мен", споделя за героинята си Ромина.

петък, 15 април 2011 г.

събота, 2 април 2011 г.

"Топъл ноември'' • ''Warm November'' •

„Топъл ноември” – най-добрият български филм на ФИЛМИНИ 2010

На 18 октомври на официална церемония международното жури на фестивала за късометражно кино ФИЛМИНИ обяви избора си за най-добри филми. „Топъл ноември” е заглавието от България, което носи на режисьора си Валентин Гошев наградата в категория Най-добър български филм. Филмът разказва за младия самотен баща Стефан (Иван Юруков), който все още търси своето място в живота. Неутвърден писател, той чака издаването на първата си книга. Сам отглежда сина си, а междувременно новата му приятелка вече е бременна. На всичко отгоре баща му е в болница и трябва да даде кръв за операцията му.
Сценарист на лентата е режисьора Валентин Гошев, оператор – Димитър Костов. Филмът е създаден през 2009 г. Наградата ще осигури възможността на режисьора да създаде следващия си филм, защото традиционно, вече за четвърта година, наградата предоставя кино лента, камера и лабораторни услуги от Коdak Cinelabs България.

петък, 1 април 2011 г.