понеделник, 19 септември 2011 г.

Столичани в Народния

Млади лъвове превземат софийските сцени

Двама актьори от сериала влизат в руския сезон на трупата

Александър Михайлов, Народен театър и bTV
„Вълните” на Арлет Ричи е една от предстоящите премиери.
Мариана Първанова
14.09.2011

Йовка от „Столичани в повече”, или Ева Тепавичарова е вече част от Народния театър.
Иван Юруков остава в Народния и ще го гледаме в „Престъпление и наказание”.
Мощен десант на прясно завършили студенти от НАТФИЗ взема на абордаж почти всички столични театри. Такова тотално обновяване на трупите скоро не сме забелязвали и явно предстоящият театрален сезон 2011-2012 ще бъде година на младите. Много от храмовете на Мелпомена могат да се похвалят със съвсем свежи попълнения, като най-търсени са лицата от сериалите. С популярността, която им дава телевизионният екран, те гарантират запълването на местата в салоните. А във времето на делегираните бюджети това си е от значение. Най-голямо е наддаването за младите от „Стъклен дом”, но засега те се пазят от обвързване.

Не такъв е случаят със „Столичани в повече”. Вече двама от главните действащи лица от семейство Лютови са в състава на Народния. От септември в най-старата ни трупа влезе Ева Тепавичарова, позната повече като неудовлетворената съпруга Йовка на Руслан Мъйнов. Тя влиза на мястото на младата звезда Яна Титова, която напусна Народния, тъй като заминава в чужбина.

Първият ангажимент на Ева е в спектакъла „В Тоскана”

от каталунския автор Серджи Бебел на младата Ива Даниел, чиято премиера се очаква през октомври. Мястото на Яна Титова в „Полет над кукувиче гнездо” ще заеме Илиана Коджабашева.

Някои побързаха с твърденията, че романтичният фотограф Андрей от „Столичани в повече” - Иван Юруков, е напуснал Народния, за да се отдаде само на телевизията. Истината е, че през лятото той премина на граждански договор, както направиха преди него Захари Бахаров и Деян Донков, но актьорът си запазва ангажимента към трупата. Сигурни сме, че ако досега неговото участие в „Мизантроп”, „Слуга на двама господари” и „Престъпление и наказание” оставаше незабелязано, то вече камерната зала ще бъде претъпкана. Особено за ролята му на трагичния студент Родион Разколников от „Престъпление и наказание” по Ф.М.Достоевски.

Сезон 2011-2012 г. условно бе наречен руски за Народния театър, въпреки че има и доста нови български и западни заглавия. Той ще се крепи на добре познатите ни класици, но и на

нови имена от руската драматургия

които са малко познати на родната публика. Първата премиера се пада на провокативния ирландски автор Мартин Макдона и неговия върл фен у нас Явор Гърдев, който отново ще скандализара публиката на 23 и 24 септември с „Ръкомахане в Спокан”. В тази черна комедия той е поканил Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Леонид Йовчев и Павлин Петрунов. Ще гледаме Валентин Танев като режисьор и актьор в „Любов, щастие и милиони” по Марсел Беркие-Мариние, съвместен проект с Хасковския театър (29 септември). Това е следващото ново заглавие в афиша на Народния с участието на Албена Колева, Малин Кръстев и Чочо Попйорданов.

През октомври трябва да очакваме „Вълните” по Вирджиния Улф, чиито репетиции внучката на Нина Ричи - Арлет Ричи, започна още през пролетта. Спектакълът впечатлява с визията на Чавдар Гюзелев и разказва за петима приятели, които се срещат след години. В техните роли ще видим Юлиан Вергов, Ивайло Герасков, Рени Врангова, Снежина Петрова и Мария Каварджикова. Другото очаквано заглавие е на Георги Марков и неговата пиеса „Да се провреш под дъгата”, което ще бъде своеобразно завръщане на режисьора Асен Шопов. За пиесата, която ни отнася към Испания в края на 30-те години, той е поканил силен мъжки състав - Георги Мамалев, Георги Кадурин, Руси Чанев, Стоян Алексиев, Валентин Ганев, Марин Янев, Васил Михайлов и Чочо Попйорданов.